Dobra kawa to podstawa każdego poranka dla wielu osób. Nie każdy ma możliwość wypicia espresso, cappuccino czy małej czarnej w kawiarni przy domu. Niektórzy z nas decydują się na szybką kawę złapaną w rękę gdzieś po drodze do pracy. Jednak cały urok kawy polega na powolnym delektowaniu się jej smakiem.

Jeśli chcemy postawić na jej jakość, powinniśmy sprawić sobie ekspres do domu. Wtedy mamy pewność, że będziemy pili dokładnie taką kawę, jaką lubimy.  Jaki ekspres wybrać? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Dobra kawa w domu

Kawa capppucino
fot. pexels

Wielość propozycji urządzeń do robienia kawy na rynku przyprawia o zawrót głowy. Zróbmy szybki przegląd i zastanówmy się, co będzie najbardziej praktycznym wyborem do naszego domu. Dzięki ekspresowi będziemy mogli codziennie celebrować picie kawy w zaciszu domowym. Dla każdego idealna kawa będzie wyglądała, smakowała i pachniała inaczej. Producenci ekspresów do kawy wychodzą naprzeciw naszym potrzebom i gustom, dając nam do wyboru najróżniejsze urządzenia.

Zanim podejmiemy decyzję, jaki ekspres kupimy, musimy zadać sobie kilka pytań. Jaką kawę lubimy najbardziej — czy czarną, czy z mlekiem? Ile mamy czasu na jej przyrządzanie? Jaki mamy budżet?

Rodzaje ekspresów do kawy

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ekspresów do kawy. Różnią się od siebie sposobem przygotowywania napoju, niektóre robią tylko kawę, inne spieniają jeszcze mleko więc idealni, nadają się do latte i cappuccino. Poniżej przedstawiamy typy aparatów, ich zalety i wady. Każdy może podjąć sam decyzję, jakie rozwiązanie będzie najlepiej pasowało do jego rytuału kawowego.

Ekspresy przelewowe

Kawa z ekspresu przelewowego smakuje podobnie do tej zalewanej wrzątkiem. Plusem jest to, że nie tu fusów, które są odsączone dzięki filtrowi. Taki ekspres składa się ze zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, filtra jednorazowego lub zintegrowanego (czyli siatki, którą myjemy po użyciu), dzbanka i płyty grzewczej.

Są bardzo proste w obsłudze, wystarczy wlać wodę i wsypać odpowiednią ilość kawy i przycisnąć przycisk. Minusem jest to, że kawa robi się 10-15 minut więc w porannym pośpiechu może być to wadą. Z drugiej strony płyta grzewcza utrzymuje wysoką temperaturę zaparzonej kawy przez długi czas (do 4 godzin) więc jeśli pracujemy za domu, jest dla nas idealne rozwiązanie. Kawa przyrządzona w ten sposób zawiera toksyny (czyli substancje gorzkie i kwasy) i ma wysoką zawartość kofeiny (prawie dwa razy więcej niż kawa z ekspresu ciśnieniowego).

Zaletą jest również stosunkowo niska cena: 100 – 500 zł

Kawiarki

Jest to sposób przyrządzania kawy z długą tradycją, sięgającą jeszcze Bliskiego Wschodu. Kawiarka jest ekspresem niskociśnieniowym, w którym można zrobić mocny, aromatyczny (czasem lekko kwaskowy) gorący napój. Zrobiona jest najczęściej z aluminiowego lub stalowego dzbanka, w środku, którego umieszczone jest i sitko i pojemnik na wodę i na kawę.

Przygotowanie kawy jest dosyć proste jednak czasochłonne. Wystarczy wlać określoną ilość wody do dolnego pojemnika i wsypać kawę do sitka. Po skręceniu wszystkich części razem stawiamy dzbanek na kuchence. W momencie, gdy woda się zagotuje pod wpływem ciśnienia, zostaje przesączona przez sitko z sypaną kawą i powstaje aromatyczny napój. Proces trwa ok, 10-15 min. Możemy przygotować od 1 do 6 filiżanek kawy, w zależności od wielkości dzbanka. Ich zaletą jest niska cena zakupu oraz brak kosztów konserwacji.

Kawiarka aluminiowa: 30-100 zł

Kawiarka stalowa: 100 -150 zł

fot. pexels
Ekspresy kolbowe

Nazywane też ręcznymi, manualnymi, dźwigniowymi lub półautomatycznymi dzielą się na domowe i profesjonalne. Stosuje się w nich kawę zmieloną, a w niektórych aparatach kawę w tabletkach. jest to praktyczniejszym rozwiązanie, ponieważ eliminuje konieczność odmierzania i uciskania kawy, a ponadto ułatwia czyszczenie kolby.

Ekspresy kolbowe to urządzenia, które posiadają kolbę (zwaną też portafiltrem), z sitkiem, do którego wysypujemy kawę i dokładnie dociskamy specjalnym tamperem. Gorąca woda pod ciśnieniem przechodzi przez kawę i spływa prosto do podstawionej filiżanki. Po każdym zaparzeniu kawy należy wyjąć sitko i usunąć fusy.

Często urządzenia te są również wyposażone w dyszę do spieniania mleka, dlatego są idealne dla amatorów cappuccino czy latte.

Samo przygotowanie kawy jest dosyć szybkie natomiast dbanie o czystość i  konserwacja ekspresu może być czasochłonna.

Średnia cena: 500 – 3000 zł

Ekspresy kapsułkowe i saszetkowe

Zarówno ekspresy kapsułkowe jak i saszetkowe są stosunkowo małe i bardzo łatwe w użyciu, myciu i konserwacji. Są z pewnością świetnym rozwiązaniem dla zabieganych ludzi. Podobnie jak w ekspresach kolbowych kawa jest wyciskana pod wpływem ciśnienia prosto do filiżanki. Różnica jest taka, że zamiast wsypywać zmieloną kawę, używamy gotowej kapsułki lub saszetki. Dodatkowym plusem jest tutaj duża różnorodność smaków i stopnia intensywności kawy.

Zaletą jest niska cena: 100 – 300 zł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here