Czy wiecie, że Polska jest na ósmym miejscu na liście największych konsumentów herbaty na świecie? Najwięcej na ten napój wydają Chiny (rocznie 1,6 miliarda funtów). Jednak pod kątem konsumpcji przeliczając na osobę, wyprzedzają nas: Turcja, Irlandia i Wielka Brytania, Rosja, Maroko, Nowa Zelandia i Egipt. Nie ma co do tego wątpliwości: Ludzie kochają herbatę!
Rodzaje herbat i ich ceny
Podobnie jak wszystkie wina pochodzą od winogron, wszystkie herbaty, czy to czarne, zielone, białe, oolong czy pu-erh pochodzą z tej samej rośliny — Camellia Sinensis. Różnice między herbatami wynikają z przetwarzania, warunków uprawy i kraju pochodzenia. Roślina Camellia Sinensis pochodzi z Azji, ale obecnie uprawia się ją na całym świecie w strefie tropikalnej i subtropikalnej.
Napoje herbaciane, których nie robi się z Camellia Sinensis, technicznie rzecz biorąc — nie są herbatą. Ponieważ większość ludzi tak o nich myśli, często zalicza się je do kategorii „herbat ziołowych” lub „herbat owocowych”.
Herbata dzieli się na cztery główne kategorie, z których trzy zależą od stopnia utlenienia. Cztery główne odmiany to herbata czarna, zielona, biała i oolong. Niektórzy wymieniają też herbaty fermentowane pu-erh i żółte. Herbata czarna jest historycznie najbardziej rozpowszechniona w świecie zachodnim, ale herbata zielona szybko zyskuje na popularności.
Najpopularniejsza na świecie – herbata czarna
Herbaty czarne są najciemniejsze i najmocniejsze, ponieważ są w pełni utlenione. Liście rośliny są miażdżone, zwijane, rolowane lub rozrywane, a następnie pozostawiane do utlenienia przed wysuszeniem i sprzedażą. Ich mocny smak można rozpoznać po klasycznych herbatach śniadaniowych i chai.
Czarna herbata jest często sprzedawana w postaci mieszanki, co decyduje o jej profilu smakowym. Na jej smak wpływa również pora roku i miejsce uprawy. Z reguły czarną herbatę produkuje się w Chinach, Indiach, na Sri Lance lub w Nepalu.
Czarna Herbata występuje w wielu odmianach. Najpopularniejsze w Polsce są i ich cena za 100 gram:
Assam — o smaku przypominającym słód 10 – 40 zł
Herbata Cejlońska — charakteryzuje się wyrazistym smakiem z nutą czekolady lub przypraw korzennych 10 – 15 zł
Darjeeling — odmiana zawierająca elementy owocowe lub kwiatowe 15 – 60 zł
Earl Grey — czarna herbata aromatyzowana bergamotką lub cytrusami 20 – 50 zł
English Breakfast — bogaty smak 10 -20 zł
Yunnan — czekoladowa, słodowa i ewentualnie pikantna 5 -15 zł
Masala Chai mieszanka przyprawami, takich jak kardamon, goździki i pieprz 15 – 30 zł
Ceniona za właściwości lecznicze – herbata zielona
Zielona herbata, od lat ceniona za swoje właściwości lecznicze, jest ulubionym napojem herbaciarzy na całym świecie. Niektóre z najnowszych badań potwierdziły niektóre z tych korzyści, sugerując, że zielona herbata może chronić różne aspekty naszego zdrowia.
Po pierwsze ma więcej zalet zdrowotnych niż herbata czarna, co można przypisać jej procesowi przetwarzania. Zielona herbata jest bogatsza w antyoksydanty, znane z tego, że chronią organizm przed chorobami i są ważną częścią zdrowej diety. Po drugie zawiera kluczowy składnik aktywny, kofeinę, która jest znanym środkiem pobudzającym umysł. Zielona herbata zawiera również aminokwas L-teaninę, która wywołuje efekt odprężenia. Zwiększa ona również dopaminę i produkcję fal alfa w mózgu, które regulują sprawność umysłową. Po trzecie zwiększa tempo przemiany materii i spalanie tłuszczu ze względu na jej właściwości termogeniczne (które wykraczają poza wpływ kofeiny).
Cena za 100 gram: 15 -150 zł
Najdelikatniejsza na świecie – herbata biała
Biała herbata jest zbierana przed pełnym otwarciem liści krzewu herbacianego, kiedy młode pąki są jeszcze pokryte delikatnymi białymi włoskami, stąd nazwa „biała” herbata. Te pąki i rozwinięte listki z najmłodszego wzrostu krzewu herbacianego są zbierane ręcznie, a następnie szybko i starannie suszone, dzięki czemu liście nie utleniają się tak długo, jak liście zbierane do produkcji herbaty zielonej lub czarnej. Ten minimalny proces przetwarzania i niski poziom utleniania skutkuje jednymi z najdelikatniejszych i najświeższych herbat dostępnych na rynku.
Cena za 100 gram: 20 – 100 zł
Czarny smok – Herbata oolong
Zwana inaczej wulong lub „czarnym smokiem”, jest częściowo utleniona i zawsze produkowana jako herbata liściasta. Stopień utlenienia może być bardzo różny, podobnie jak smak, kolor i aromat herbaty. Im mniej utleniona jest herbata, tym jaśniejszy jest jej kolor; im bardziej utleniona, tym ciemniejszy kolor. Napój ten jest pełen dobroczynnych właściwości: zawiera kilka antyoksydantów, w tym EGCG, teaflawiny i tearubiginy. Związki te mogą wspomagać działania ochronne organizmu przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie serca i mózgu.
Cena za 100 gram: 20 – 100 zł
Herbata z dzikiego starego drzewa – pu-erh
To wyjątkowy rodzaj fermentowanej herbaty, tradycyjnie wytwarzanej w chińskiej prowincji Yunnan. Wytwarza się ją z liści drzewa zwanego „dzikim starym drzewem”, rosnącego w tym regionie. Jest często droższa od innych „prawdziwych” herbat. Może być sprzedawana w postaci cegiełek, ciastek lub suszonych liści.
Cena za 100 gram: 50 – 500 zł
Napój cesarzy – herbata żółta
To zdecydowanie najmniej znana w Europie odmiana herbaty. Jest uprawiana w Chinach, gdzie nazywa się ja „herbatą cesarską”, ponieważ dawniej pijali ja jedynie cesarze. Ma właściwości prozdrowotne, antyoksydacyjne i oczyszczające organizm. Ma piękny słomkowy kolor, od którego wywodzi się ja nazwa i intensywny, orzeźwiający smak.
Cena za 100 gram: 20 – 80 zł